kbrecordzz
Art & entertainment
Home - About - Contact - Overview - Resources


Magnus Ekelund & Stålet - Svart Flagg

by kbrecordzz February 28, 2024 Magnus Ekelund, albums, Sweden, 2010s

För några år sedan så var min största hobby att lyssna på album hela dagarna och betygsätta dem i skala 1-10 på rateyourmusic.com. Indierock-albumet "Svart Flagg" av Magnus Ekelund & Stålet var det första som jag gav 9 av 10 i betyg efter första lyssningen (10 gav jag aldrig till något). Så bra var det. Det här albumet hade ingen uppvärmningssträcka, inget som behövde smältas för att förstå, och ingen albumdynamik där vissa delar av albumet var bättre eller sämre. Allt var bra, från början till slut. Och jag tycker fortfarande det är lika bra. Förmodligen det bästa svenska albumet, punkt.

Problemet är att "Svart Flagg" av Magnus Ekelund & Stålet inte finns längre. Albumet är borta från internet. Det är nedtaget från alla streamingtjänster, och Magnus Ekelund/Kitok listas inte längre på bolaget Teg Publishing's hemsida, där han tidigare bör ha funnits listad eftersom albumet släpptes under dem. Jag har ingen aning varför. Jag la in albumet på min rateyourmusic-lista "Albums too good to be RYM obscure", och satte den till och med som omslag för hela listan, för att poängtera att Svart Flagg är ett alldeles för bra album för att vara så här okänt. Och nu är det verkligen okänt och obskyrt, eftersom det inte finns alls. Det är också alldeles för obskyrt för att ha en armé av Youtube-användare som är beredda på att ladda upp låtarna så fort de försvinner för att allmänheten ska kunna fortsätta åtnjuta dem. Det enda som finns kvar är några live-videor med låtar från albumet (Stallú, Utan er, Christian, med flera). Men albumet hade ett speciellt sound. Vid första lyssningen låter det opolerat, hemmagjort, lite skränigt och nästan amatörmässigt. Sedan lyssnar man lite till och förstår att det ska låta så här. Det är en unik drömlik atmosfär med en massa diskant och reverb, och detta unika sound gör att man inte kan blanda ihop albumets låtar med något annat album eller någon annan artist.

Efterföljande Magnus Ekelund & Stålet-album håller inte alls samma nivå som "Svart Flagg", och det han släppt under "Kitok" är något helt annat. Det faktum att han kom från ingenstans, gjorde mästerverket "Svart Flagg", och sedan försvann och gjorde andra grejer, ger albumet en nästan mytomspunnen känsla. Det ihop med det unika soundet och faktumet att i stort sett alla Magnus Ekelunds bra låtar finns på "Svart Flagg", gör det till ett väldigt speciellt album, och därför är det så himla dumt att det är borta. Jag har insett att ibland, för vissa album, så är det jag som måste vara den där krigaren som fixar fram albumet från någon håla och laddar upp den som mp3-filer någonstans, när det plötsligt försvinner från Spotify. Det här är ett av de albumen. Så jag bestämde mig att göra som förra gången jag grävde fram ett album (se länk längst ner i texten): Gå in på discogs.com, leta upp alla som har markerat albumet "Svart Flagg" med Magnus Ekelund & Stålet som "Have" (alltså att de har/äger albumet. "Selling" har ingen satt det som), och skriva vädjande meddelanden till dem. Men, inte ens när jag tjatar, och säger att jag är beredd på att gå upp till "dumma priser" för att köpa albumet, så är någon av de 24 skivägarna sugna på att sälja. Men man lär sig av sökandet. Man lär sig t.ex. att det finns många personer uti landet som inte gör något annat än sitter och stirrar på sina CD-ställ och älskar att skriva till folk på Discogs hur bra ett av dessa 20 000 album är, och att de absolut inte kommer sälja det. Men, till slut hittar jag en ägare till albumet som inte är lika nördig, som dock tyvärr svarar:

"Hej, den skivan har en av mina absoluta favoritlåtar så jag vill helst inte sälja den."

Attans. Men eftersom hon har en mer känslomässig anledning att inte sälja, snarare än samlarmässig, så tänker jag att jag kan få henne på min sida med känslomässiga argument tillbaka:

"Samma här, den har ca 10 av mina absoluta favoritlåtar!

Du har inte lust att typ ladda upp låtarna från CDn som mp3-filer någonstans, eller skicka dem på mail eller nåt sånt? I så fall hade jag blivit evig tacksam!"

En chansning, och jag väntar mig inget svar. Kanske ett nej eftersom jag börjar bli rätt tjatig.

"Absolut, jag tittar på det ikväll."

Så, för en timme sedan droppade albumet in som mp3-filer på min mail, och nu finns Svart Flagg av Magnus Ekelund & Stålet på internet igen. Jag har gjort en sida för albumet här, där du kan lyssna på alla låtar, så som de ska lyssnas på: SVART FLAGG.

Här kan du läsa om mitt förra album-gräv!

Kommentarer:
"Ända sen jag såg Magnus Ekelund & Stålet som förband till Markus Krunegård typ... 2012 har jag återkommit regelbundet till albumet Svart flagg och framförallt låten Utan er. Som en del andra tydligen har gjort har jag gormat i min ensamhet över att albumet helt raderats ut från internet. Som du skriver i din text: Inget på spotify, inget på youtube mer än några få liveklipp (Boat sessions-klippet med Jakob Hellman är otroligt men det ÄR ju inte samma sak med den akustiska versionen). Inte ens på någon fildelningssajt verkar det finns ett spår av skivan och det är som att den aldrig ens har funnits. Men i mitt googlande efter sätt att få tag på albumet (jag försökte även DM:a Magnus på instagram men han verkar inte ta emot meddelandeförfrågningar från vem som helst) hittade jag din sida och ditt nyliga inlägg om hur också du jagat, och fått tag på skivan. Och dessutom varit vänlig nog att lägga upp låtarna så att andra också kan lyssna på dem igen. Så ett stort TACK för att originalversionen av Utan er och andra guldkorn som Stállu återigen ljuder från mina högtalare! Vi var tyvärr inte så många som förstod storheten då och vi kommer inte bli fler med tiden. Men vi som gjorde det ska inte glömma vilken otrolig skiva Svart flagg var och förblir!"
- från ett anonymt mail 2024-03-10


Golden emails